Проектът Икони от Странджа и региона на Бургас реализира БХГ “Петко Задгорски“.

...
Проектът Икони от Странджа и региона на Бургас реализира БХГ “Петко Задгорски“.
Коментари Харесай

Показват красотата на икони от Странджа и Бургаския регион в двуезичен албум







Проектът  " Икони от Странджа и района на Бургас "  реализира БХГ “Петко Задгорски “. Той се финансира от страна на Министерството на културата. Основната цел е галерията да показа пред необятната аудитория част от своята богата сбирка от икони в двуезичен албум, също така се планува и реституция на някои от иконите , които се съхраняват в културната институция, заяви шефът й Георги Динев:

Ние притежаваме една от най–красивите експозиции в страната! Тя включва 80 икони, като 90 % от тях ние ще снимаме и включим в този албум. Ще бъдат реставрирани още 40 икони, които също ще бъдат включени в изданието. Стойността на плана е близо 18 200 лв.. “

Най–старата икона е от XVI век, има и от XVII, XVIII век, преобладаващото количество е от XIX в. В определените църковни изображения може да се наблюдава въздействието на разнообразни иконописни стилове и школи. Фондът на галерията включва 300 икони, измежду които има доста скъпи мостри.

Георги Динев напомня и обстоятелството, че Бургас се нуждае от нова постройка на художествената си изложба , която да е на централно място в града и в нея да има съвременни условия за запазване на това благосъстояние.

Има план, има и посочено място, против „ Часовника “, само че нищо не се прави с цел да бъде осъществен, споделям го с тъга в душата! Намираме се в прелестна постройка, някогашната синагога, само че тя няма условия за запазване на картини и икони. Хранилището се е наводнявало, а и самата постройка не е налична за хора с увреждания, не се намира на отзивчиво място. Бургас, като четвърти по величина град в страната има потребност от съвременна и модерна изложба! “

Относно плана " Икони от Странджа и района на Бургас " към този момент стартират фотосите на 1/3 от иконите. Предвидено е двуезичният албум да бъде публикуван до месец август, като той ще е в тираж 600 броя, 100 от които с твърди корици. По едни образец ще бъде възложен на галериите и библиотеките в страната.
повече може да чуете в звуковия файл:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР